De tre bästa tjejfilmerna från nittiotalet

Medan Du Sov – På nittiotalet tyckte man ju fortfarande att Sandra Bullock var älskvärd; alltså dyrkade jag henne i ”While you were sleeping”. Här kunde man inte heller låta bli att gilla Bill Pullman som spelade skeptisk, men charmig biroll-som-blev-till-huvudroll. Utvecklingen i den här filmen är väl typ så klassisk som man kan vänta sig från en 90-talets chick flick, men den rara dialogen förlåter det nätt och jämnt. Det finns några guldkorn till scener i den här kärlekskomedin, men trots att jag sett filmen flera gånger kan jag nu, något decennium senare, erkänna att den är lite tjommig…

French Kiss – Vad gäller den filmen tänker jag inte bortförklara mitt gillande oavsett hur många decennier som passerat. Den här romantiska rullen är bara för fin, helt enkelt. Milt hysteriska Kate råkar på milt kriminelle Luc mitt under jakten på sin förlorade make i Paris. Inledningsvis är fransmannen Luc bara en källa till irritation och trassel, men snart börjar både Kate och publiken förälska sig i hans ryckiga mustascher, franska svordomar och välmenande misstag. Den som äger den här filmen är Kevin Kline, precis som de flesta andra filmer han spelar i.

Romeo + Juliet – Shakespeares klassiker i Baz Luhrmans regi. Kan inte bli mycket bättre, med sin häftiga kontrast mellan det antika och det hypermoderna och trots att Leonardo diCaprio på den här tiden var ganska smörig så gjorde han en bra rolltolkning. Även fotot och klippningen förtjänar sin beskärda del av uppmärksamhet.