Nittiotalet top 10 – plats 9 – 500 % ränta

Nu är det dags för plats 9 på listan över de 10 saker jag minns bäst från nittiotalet.

”The sky is the limit”, säger riksbankschefen Bengt Dennis till de församlade journalisterna. Onsdagen den 16 september var den yttersta krisen ett faktum för Sverige och försvaret av vår krona. Pga av många faktorer, bland annat den dåliga ekonomin, så spekulerades det vilt att krona skulle tappa i värde, vilket ledde till att enorma mänger pengar flödade ur Sverige. Som ett sista desperat försök att stoppa detta höjde Riksbanken med riksbankschef Bengt Dennis i spetsen räntan till ofattbara 500 %. Som en jämförelse ligger Riksbankens reporänta just nu på mer modesta 4,25 %.

Under de närmaste två månaderna därefter sänks räntan gradvis men efter ytterliggare en dyster ekonomisk prognos vittrar valutspekulanterna nytt blod och den 19 november kan Riksbanken inte hålla mot längre. Klockan 14.32 den 19 november släpps den fasta kopplingen mot ecun och kronan får flytta fritt. Vi övergår helt enkelt till en rörlig växelkurs.

Enligt en artikel i DN så kostade kalaset att så desperat försöka försvara den fasta växelkursen 25 miljarder eller uttryckt på ett annat sätt, 3 000 kr per svensk. Vad det värt det? De flesta tycker nog i efterhand att det inte var det.

Detta är kanske inte den mest sexiga och händelser, men siffran 500 % har för alltid etsat sig fast i mitt minne.